Bezpieczeństwo powietrza w produkcji żywności

Powinno być priorytetem każdego zakładu produkcyjnego. Aby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności należy uwzględnić i zabezpieczyć wszystkie możliwe drogi transmisji drobnoustrojów.

Krytyczne etapy procesu produkcji

Produkt końcowy zakładu produkcji żywności może być narażony na zanieczyszczenie mikrobiologiczne na kilku kluczowych etapach procesu technologicznego.

Przemysł spożywczy to branża, w której stała kontrola czystości linii produkcyjnej, zwłaszcza pod kątem bezpieczeństwa mikrobiologicznego to priorytet, z uwagi na zdrowie przyszłych konsumentów

Narastanie lekooporności wśród bakterii to znaczący problem dla producentów żywności. Konwencjonalne metody dezynfekcji (chemiczne, czy fizyczne) stosowane w przemyśle spożywczym stają się niewystarczające.

Niezmiernie istotnym problemem bezpieczeństwa produkcji żywności jest obecność biofilmu na sprzęcie wykorzystywanym w procesie technologicznym.



Dotychczas stosowane procedury mycia i dezynfekcji linii produkcyjnej są niewystarczające – zwłaszcza w obszarach trudno dostępnych, jak szpary, szczeliny, zawiasy, itp. Sprzyja to tworzeniu biofilmów. Struktura biofilmu warunkuje zwiększoną oporność bakterii na procedury mycia i dezynfekcji. Zatem usunięcie biofilmu jest niezwykle trudne.

Dostępnych jest wiele metod eliminacji drobnoustrojów, jednak żadna z nich nie zapewnia ochrony w sposób ciągły i bezpieczny dla pracowników linii technologicznej oraz dla samego produktu końcowego zakładu.



Technologia ActivePure® RCI charakteryzuje się wysoką skutecznością przeciwdrobnoustrojową wobec szerokiego spektrum drobnoustrojów w powietrzu oraz na powierzchniach biotycznych i abiotycznych, co udokumentowane jest licznymi badaniami naukowymi.

Skuteczność technologii ActivePure® RCI została wykazana wobec biofilmu bakteryjnego na powierzchniach biotycznych i abiotycznych oraz na powierzchni szkła w warunkach chłodniczych.



Technologia ActivePure® RCI umożliwia eliminację drobnoustrojów z powietrza i powierzchni (w tym żywności i biofilmu) na całej linii technologicznej, nie wpływając negatywnie na właściwości organoleptyczne żywności oraz na zdrowie pracowników. Jedną z jej zalet jest możliwość zastosowania w przemysłowych chłodniach.